Hierbij een aantal recepten waar je mee kunt starten. Alles is be-en geproeft door mijzef, mijn gezin en tot een succes-gerecht benoemd. Ik vul ze regelmatig aan.
Heb je zelf een lekker gerecht: stuur ze gerust aan me door.... Input is altijd welkom!
Recept van Alice
Tips van Alice
Het enige waar ik op let, is dat mijn pannen voor minstens 3/4 gevuld zijn. Ik pas de grootte van de pan aan aan de hoeveelheid die ik klaarmaak.
Ook denk ik eraan dat er geen verdamping plaats vindt, dus iets minder vocht toevoegen dan vroeger.
Ik vind stoofvlees lekkerder als je het een dag van te voren maakt. Dat komt omdat dan alle smaken er goed in getrokken zijn. Mijn dochter sport op maandagavond en moeten we vroeg kunnen eten. Zondag is kookdag, dus zet ik het eten voor morgenavond al klaar in mijn Skiep.
1 kg stoofvlees
2 grote uien
1 snee brood of 1 glutenvrij broodje
2 eetlepels scherpe mosterd
500 ml fond/bouillon
enkele stengels peterselie
scheutje natuurazijn
2 eetlepels Luikse stroop
peper/zout
Ik snij het vlees even en bak de stukjes lekker bruin in de braadpan.
Tegelijk zet ik mijn fond op of maak bouillon in mijn 3 liter pan.
De gebakken stukjes vlees voeg ik hieraan toe. Uien en rest ingrediënten erbij.
Brood met mosterd er bovenop.
Even goed verhitten en even goed door laten pruttelen.
In de Skiep met een handdoekje eromheen (om de Skiep schoon te houden).
Kussentje op de pan en Skiep sluiten.
Daarna lekker met een boek in de zetel – laat Skiep nu het werk maar doen!
Morgen nog even frietjes bakken en we zijn binnen 10 minuten aan het smullen!
Herbewerkt recept van Jamie Oliver
Tips
Gebruik een pot die voor zeker ¾ gevuld zal zijn.
Maak dit recept van een dag tevoren.
Kan tevens perfect ingevroren worden.
Rijst uit de Skiep
Stoof basmatirijst met olie en een uitje enkele minuutjes en een snuif zout. Voeg eenzelfde hoeveelheid water bij als de hoeveelheid rijst. Ik meet beide met een kopje. Breng aan de kook met het deksel erop, zet in de skiep en vergeet. Na een half uurtje tot uurtje is deze klaar. De rijst blijft niet doorgaren en zal niet overgaar worden.
Doe gepelde uien met look en zoete rode paprika in een kleine blender en maal fijn.
Fruiten tot zoetzacht in olijfolie, ongeveer 5 minuten.
Chilipoeder, komijn, peper en zout en kaneelstokje erbij voegen en nog enkele minuten laten fruiten.
Voor de vlees versie vanaf hier het vlees erbij voegen en al roerend rul en bruinbakken.
Met vleesvervanger vanaf hier erbij voegen en al roerend rul en bruinbakken.
Zonder vlees of vervanger kan je gewoon voor alle versies de volgende stappen verder zetten.
Tomaten toevoegen en een half glaasje water (evt water dat je even in de blikken doet en ze hiermee uitspoelt.
De massa aan de kook brengen, af en toe roeren, deksel erop en enkele minuten goed laten pruttelen.
Deksel er niet meer afnemen!
Leg een handdoek in de skiep en zet de kokend hete pot erin. kussen erop en goed dichttrekken.
Laat nu de pot minimum 3 uren in de skiep zitten.
Haal de pot uit de Skiep, breng deze opnieuw aan de kook, proef, voeg evt nog peper en zout toe en voeg de bonen erbij, laat goed koken.
Opnieuw de pot in de Skiep zetten en lekker alles vergeten gedurende minimum 3 uur.. Laat gerust staan tot daags nadien, dan zijn alle smaken goed ontwikkeld.
Na 3 u is de chili nog heet genoeg om meteen aan tafel te gaan, laat je deze langer staan, gewoon even controleren en indien nodig bijwarmen.
Lekker met krokant vers brood, salade, guacomole, yoghurt of rijst.
Smakelijk!
Basis voor vidéesaus, Gentse waterzooi, soepen
Tip: gebruik koud water
Voor het maken van bouillon zet je altijd de groenten met of zonder vlees op met koud water. Zo haal je de meeste smaak uit de ingrediënten.
Ook met ander vlees of zonder.
Vervang de kip door rundsschenkels, varkensham (voor erwtensoep) en andere om heerlijke bouillons te maken.
1 hele kip
1 grote ui in 2 gesneden en bruin geschroeid aan het snijvlak in een droge pan
2 stengels selder, 2 wortelen, preigroen van 1 prei in stukken van 1 cm gesneden
bouquet garnie: 2 laurierblaadjes, enkele takjes tijm, peterseliestengels samengebonden
1 koffielepel geplette zwarte peperkorrels
1 halve koffielepel zout
3 kruidnagels
peper/zout
Doe de kip in een kookpot van 3 liter, voeg de groenten en kruiden erbij en vullen met koud water tot de kip net onder water staat.
Het geheel aan de koop brengen tot het goed borrelt en blijft borrelen als het vuur op zijn laagste staat. Zo ben je zeker dat de gehele inhoud van de pot door heet is.
Leg een handdoekje in de Skiep en zet de pot erin. Kussen erop, goed aantrekken en vergeten gedurende 6 uur.
Na 6 uur controleer je of de kip goed gaar is, gaat een billetje gemakkelijk los, dan is het prima.
Haal de kip eruit en doe het vlees er af. Verwerk verder tot het gewenste gerechtje.
Zeef de bouillon met een puntzeef, duw goed alle smaak door en verwerk tot een lekker soepje, als basis voor vidéesaus enz...
Tip
Maak er een one pot gerecht van en voeg ook je spaghetti toe. Kook dan extra water en voeg hier een bouillonblokje aan toe.
Ikzelf doe dit niet omdat ik altijd extra saus maak die ik invries èn met glutenvrije pasta's werk (die zijn iets taaier dan andere pasta's en is naar mijn mening alleen lekker met extra olijfolie).
Dit weekend weer veel mensen laten voelen en ruiken van mijn Skiep-spaghettisaus…. Veel mensen kregen trek toen ze de aroma’s roken en vroegen het recept, dus bij deze deel ik dit graag.
Wok de knoflook en de ui een paar minuutjes. Dan het vlees erbij. Even laten doorbakken. Groenten erbij en al roerend/scheppend deze even laten aanbakken. Dan de gepelde tomaten toevoegen, samen met de tomatenpuree, de rode wijn en de kruiden (lekker veel). Maak de bouillon in een aparte pan en voeg toe.
Alles even goed mengen en goed laten pruttelen zodat het goed heet is en hopla, met deksel in de Skiep!
* ik zet mijn potje in een handdoek om vlekken te voorkomen….
Zet je Skiep voor een paar uur opzij, je hoeft er niet meer naar om te kijken tot etenstijd…. Paar blaadjes basilicum en eventueel geraspte kaas bij het serveren. Mmmm….
De smaken trekken goed in het gerecht door, iets dat van je pastasaus echt een smaakbom maakt.
Eet smakelijk! 😊
Volgende keer probeer ik het met gehaktballetjes ipv los gehakt.
Volg ons via social media, we zullen regelmatig receptjes posten.
Hier al een paar succes-gerechtjes die wij al maakten:
Zalig malse, smakelijke hele Skiep-kip
Rijstpap
Peekesstoemp
Spaghettisaus
Allerlei soepen
Rode kool
Appelmoes
Bouillon met en zonder vlees
Groentenstoofpotjes
Aardappelen met en zonder schil
Garen van droge bonen, kikkererwten, etc
....
Alle teksten op Skiep zijn liefdevol geschreven door AV Copywriting
Skiep is een geregistreerd merk