Skiep

Nieuwe toepassing voor schapenwol

Upcycling wol - Circulair product - handgemaakt in 2290 Vorselaar

hergebruik grondstoffen, handgemaakt in België

Upcyclen van Wol 


Wol van het Kempische Heideschaap is niet bruikbaar voor kleding en vroeg daarom om een toepassing. Skiep maakt dankbaar gebruik van de fantastische isolerende werking van wol.

Om te voorkomen dat dit mooie natuurproduct in de verbrandingsovens terecht zou komen, is Skiep ontwikkeld.

Het is een duurzaam product. Upcycling van de wol èn het gebruiken van stoffen die anders weggegooid zouden worden: recycling van materialen. 

Productie is lokaal:  2290 Vorselaar en in Mol. Geen onnodige kilometers voor Skiep!


molwol
Natuurpunt herder

Marc Grimon, de herder.

Kempisch Heideschaap


Marc Grimon is de schaapherder van schapen die in de omgeving van Vorselaar de heides begrazen voor Natuurpunt.


De wol van het Kempisch Heideschaap is niet bruikbaar voor kleding.. Het prikt en daarom had hij een schuur vol met zakken wol liggen.  


Om weggooien te voorkomen, zochten we een nieuwe toepassing. En zo is Skiep geboren!


Eigenschappen van wol

  • Vochtigheids- en temperatuurregeling
  • Hoge isolatiewaarde
  • Wol ademt
  • Wol is duurzaam
  • Wol is brandwerend
  • Wol is zacht
  • Wol behoudt zijn natuurlijke vetgehalte en droogt niet uit
  • Wol is biologisch afbreekbaar
  • ....

 Skiep maakt vooral gebruik van de hoge isolatiewaarde van de wol. Wol houdt heel lang warmte vast maar houdt ook heel lang koel!


natuur

100% natuurlijke isolatie - upcycling van wol

slowcooker koelbox

Hello Skiep!

Gaar- en koelzak Skiep

De zakken zijn handgemaakt en volledig in België geproduceerd. Ze zijn dubbelwandig en opgevuld met heerlijk natuurlijke (gewassen) schapenwol.

De methode van garen en warmhouden is gebaseerd op ouderwetse manieren om gerechten te laten garen zonder energieverbruik: rijstpap in bed zetten tussen de wollen dekens en de hooikist die vroeger door boeren werd gebruikt. 

Skiep is veel handiger dan deze oude methodes en kan overal gebruikt worden: indoor èn outdoor.De wol-was

Wol thuiswassen gaat prima, maar is best tijdrovend en vooral het drogen kost soms dagen/weken. 1000 kg wol thuiswassen zou maanden duren.

In Verviers -in de Belgische Ardennen-  is een wolwasserij en die heeft de grote partij professioneel gewassen en gedroogd.

Dit was meteen de eerste grote investering om Skiep op de markt te kunnen brengen... Spannend!


Traitex Verviers

Transport van de gewassen wol.

2290 Vorselaar lokaal ondernemen

Duurzaam en lokaal geproduceerd.

Handwerk

Kleine oplages worden thuis gemaakt. Stof knippen, stikken, vullen met wol en afwerken. Telkens in andere layouts:'wasted fabrics' zijn nu eenmaal beperkt in oplage. 

Ook bedrijven schakelen ons in voor duurzame relatiegeschenken of voor eigen medewerkers die zo hun lunch/drinken overdag koel kunnen houden zonder energiebron. Dan maak ik ze apart in eigen kleuren en voorzien van eigen logo's.

 

Bij grotere opdrachten heb ik hulp nodig. Handmade is zalig om te doen maar ook tijdrovend - 10 of 100 stuks: het handwerk blijft hetzelfde per stuk. 

Zo trots en blij om hiervoor een mooi maatwerkbedrijf met sociale tewerkstelling in te kunnen schakelen, Lidwina in Mol heeft een speciale needle-work afdeling.

Hier worden de zakken netjes in elkaar gestikt waarna ze thuis in 2290 Vorselaar in eigen atelier gevuld worden en de final looks krijgen.sociaal, lokaal

Nieuws december 2023

Natuurpunt schaap begrazing meter

Nieuws februari 2024 

Skiep is vanaf nu meter van één van de schapen van Natuurpunt! Is het geen schatje?


- in iedere Skiep zit ongeveer 1kg gewassen wol 

- Mijlpaal van ruim 100 Skiepers gehaald in 2023

- Voor iedere Skiep, € 1,- gespaard


Hoog tijd om iets terug te doen, vandaar de toepasselijke sponsoring om meter te worden van 1 echt schaap die natuurlijk de naam Skiep krijgt! :)

Vanaf nu is naast het geregistreerde merk ook het nieuwe model geregistreerd. 

Dit om namaak tegen te gaan en Skiep op de kaart te zetten als een ècht merk! Skiep wordt volwassen!

Alice Verhagen

Als trotse founding mother van Skiep stel ik mezelf graag kort voor. Ik ben, naast ondernemer, ook trotse moeder van 3 heerlijke meiden en sinds oktober 2022 ook oma van Mila.

Ik ben iemand die van de natuur houdt, ecologisch tuiniert, graag kookt (en eet) en veel afwisseling nodig heeft.

Met de ontwikkeling en vermarkten van Skiep komt dat goed van pas! Naast het maken, vullen en afwerken van de zakken, sta ik regelmatig op marktjes in heel België, netwerk in de B2B-kringen èn zorg voor de logistiek, inkoop en marketing. Er zijn nog veel uitdagingen, maar step by step ontwikkelt Skiep zich! 

Het concept van energie-besparend koken is dan wel oud, mensen moeten toch even de klik maken om het in hun leven integreren. Dat het hun leven makkelijker maakt, dat vraagt toch vaak even wat uitleg. Ik moet er altijd om lachen: na een bezoek aan mijn kraampjes zie je mensen nog nadenken: ... ik krijg dan ook achteraf vaak vragen die ik met plezier beantwoord. Die persoonlijke aandacht wil ik zeker blijven geven. Het ontwerp is in de loop van tijd steeds verder aangescherpt: handvaten om makkelijk mee te nemen, een extra zakje aan de buitenkant, handigere sluiting èn bovendien wasbaar maken!

Het zien van de blije gezichten als mensen kennismaken met Skiep, de reacties vanuit ecologische kringen, de contacten die ik het laatste half jaar al heb gelegd: echt fijn om mijn schouders hieronder te zetten! Dit circulaire  verhaal is nog lang niet af. Duurzaam ondernemen en upcycling van de wol en de stoffen: zalig om te doen!


Ik ben geboren in Nederland maar woon al +30 jaar in de mooie Kempen: na 17 jaar in Nijlen nu weer terug in het mooie kasteeldorp 2290 Vorselaar.


Slowcooker zonder extra energieverbruik

Mijn motto: Ik heb het nog nooit gedaan dus denk dat ik het wel kan.... (Pipi Langkous)

schaap
Schapekoppen stad, Lier